Finn riktig pute! Beste hodepute for deg

Riktig hodepute for bedre søvn

Det er essensielt å finne riktig pute hvis man vil ha best mulig nattesøvn. Mange tenker ikke på at den riktige hodeputen kan forbedre nattesøvnen. En pute bør både vaskes og skiftes ut oftere enn dyne og seng, fordi den blir utsatt for mer slitasje. Dun- eller fiberfyllet i puten brytes ned over tid. Hvis man for eksempel legger seg med vått hår kan det skape fukt i puten som i sin tur kan gi grobunn for både mugg, midd og bakterier. Dunputer skal skiftes ut når spenstigheten i puten forsvinner. Hvor mye svette man avgir om natten er også med til å bestemme hvor ofte man skal skifte ut puten. En pute er på mange måter mer enn forbruksvare og ikke en langtidsinvestering på samme måte som en seng. Om du velger enn fiberpute eller dunpute, er dette noe som bør skiftes ut regelmessig. En dunpute har som regel noe lenger levetid enn en fiberpute.

I løpet av natten utskiller man 3-5 dl fuktighet og mye av dette setter seg i nettopp hodeputen. Derfor kan du godt oppleve at puten blir gulflekkete. Dette kan komme av hårprodukter, ansiktskremer og kroppsvæske. Dette kan få dun og fiber i puten til å klumpe sammen, og derfor bør man riste puten hver morgen for å fordele fyllet igjen. Puten bør vaskes to til fire ganger i året. Det er også viktig at puten blir tilstrekkelig luftet. Derfor bør du ikke dekke puten med et sengeteppe eller med dynen når du rer opp om morgenen. Faktisk er det lureste å legge hodeputen for seg og dynen helt nede i fotenden, så begge deler – samt madrassen – kan bli luftet ordentlig.

Du kan se et utvalg av gode puter her 

Dette skal du unngå

Hvis du vil at puten skal vare så lenge som mulig er det noen feil du må unngå.  Den ene er en vi mange begår, nemlig å legge seg med vått hår. Den andre er å ikke riste puta godt nok. Begge deler kan bidra til at fyllet i puten forringes fortere samt også være med til å øke bakterievekst. Derfor skal man sørge for at puten blir luftet ordentlig hver dag, og ikke gjemmes under dyne eller sengeteppe i løpet av dagen. Hvis man rister puten fordeler man fyllet jevnt og bidrar til at spensten i puta holder lenger.

Hva slags hodepute skal jeg velge?

Putens hovedoppgave er å støtte nakken når vi sover. Hva slags sovestilling du har kan derfor være med til å bestemme hvilken pute du skal velge. Den riktige puten vil sørge for den optimale sovestilling, og at ryggsøylen ligger så rett som mulig. Ryggsøylen går helt opp til nakken og den riktige puten vil sørge for at musklene i dette området ikke ligger og spenner. Siden nesten alle sover forskjellig, er det veldig individuelt hva som er den riktige puten for deg. En god pute skal tåle mye og gi nok motstand til å kunne gi kroppen tilstrekkelig mye hvile. Valget av fasthetsgrad er derfor viktig når du velger pute. En god pute skal sørge for at nakke og ryggrad ligger på linje.

Fiber, dunpute eller memory foam?

Det finnes forskjellige materialer å velge mellom når det kommer til puter. Det vanligste er fiberputer eller dunputer, men man kan også få puter i memory fram – som er designet til å kunne gi den optimale støtten. En dunpute varer som regel lenger enn en fiberpute og er ofte også en litt dyrere investering avhengig av kvaliteten.

 – For deg som ligger på magen

Hvis du ligger på magen bør du velge en hodepute som er lav og myk. Denne type hodepute er lett og behagelig og gir best støtte hvis man ligger på magen om natten.

– For deg som ligger på siden eller ryggen

Hvis du ligger på siden eller ryggen vil en høyere pute kunne tilby bedre støtte og komfort og holde ryggsøyle og nakke så rett og avslappet som mulig. En høy og fast pute vil gi mye støtte til deg som ligger på siden eller ryggen.

– Hvis du kombinerer flere liggestillinger

Hvis du kombinerer flere liggestillinger i løpet av natten, vil en medium høy pute kunne gi best støtte. En ide kan også være å ha to hodeputer og veksle mellom, på den måten får du mulighet til å justere i løpet av natten og velge den puten som gir best støtte.

Finn den beste puten for deg!

Hvis man har problemer med søvn, kan det være lett å skylde på både madrass og søvnmønster, men det kan faktisk være puten som er skyld i problemene. En god pute kan hjelpe deg på vei til en bedre søvn og i mange tilfeller også avlaste og avhjelpe rygg- og nakke. Når vi ligger i en statisk stilling over tid, øker sjansen for å utvikle problemer i områder som rygg, nakke og hofter. Med den riktige puten kan du komme godt på vei til å få bedre søvn og mer avspent rygg og nakke. Invester i en god, holdbar pute og ta vare på den i henhold til tipsene vi har gitt deg i denne artiklen, og du vil få mye igjen for pengene!

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *