Få et sunnere hjem

Hvordan henger egentlig sykdom og stress sammen med hvordan hjemmet ditt er innredet? De siste årene er vi blitt mer og mer bevisst omkring hvordan inneklimaet påvirker oss. Inneklima er tett forbundet med flere sykdsomstilstander, blant annet stress, og måten du innreder på kan faktisk påvirke inneklimaet hjemme på mange måter. Det er mange faktorer du selv kan kontrollere hjemme, for å sikre best mulig inneklima og få et sunnere hjem.

Koselig med levende lys, men hva med inneklimaet?

Hvorfor er egentlig et godt inneklima så viktig for helsen? En undersøkelse for et par år siden, viste at det var lige dårlig for inneklimaet å brenne stearinlys inne, som det er å stå på en trafikkert vei.

Ventilasjon

Det er først og fremst viktig å sikre at det er god ventilasjon i boligen hvis du vil forbedre inneklimaet. Hvor god ventilasjon det er i utgangspunktet, kommer an på om du bor i et nytt eller gammelt bygg. Helt nye bygg har ofte forholdsvis god ventilasjon, mens gamle bygg ikke har tatt høyde for denne typen behov. Det er i det hele tatt en moderne oppdagelse hvordan inneklima påvirker oss og potensielt kan gjøre oss syke. Før i tiden hadde man blant annet vinduer som var dårligere isolert enn dagens termovinduer, men det bidro faktisk til et bedre inneklima fordi den naturlige ventilasjonen gjennom utette, gamle vindusruter gjorde at man fikk luftet naturlig ut. På badet, som er utsatt for mye fukt, er det også stor risiko for dårlig inneklima. Det man skal huske på, er å alltid lufte ut når man har dusjet, ta forholdsvis korte dusjer og holde døren lukket, så fukten ikke sprer seg til resten av boligen. Mange har også en vifte eller annen form for ventilasjon på badet, som gjør at man kan forhindre for mye fukt. En god baderomsvifte kan hjelpe betraktelig på inneklimaet. I dag hvor boliger nærmest er hermetisk lukket for påvirkning fra uteklima, kan det være vanskelig å vite hvor godt inneklima man egentlig har. Mange vet ikke hvilke faktorer man skal se på når man vurderer hva som påvirker inneklimaet hjemme.

Faktorer som påvirker inneklimaet:

Det er flere faktorer vi snakker om, når vi snakker om inneklima. Visste du for eksempel at inneklima ikke bare handler om luftfuktighet, men også om støy? Noen av faktorene som påvirker inneklima, er faktorer du selv kan styre. Visste du blant annet, at rengjøring av soverommet – og sengen i seg selv kan være avgjørende for hvor godt inneklima du sover i? Det er mange som utelater sengen når de rengjør soverommet, selv om det er et stort møbel, som potensielt kan samle mye støv – og enda verre – støvmidd. Mange kan utvikle allergi mot støvmidd hvis de oppholder seg for lenge i et miljø hvor det er mye støvmidd og uhygieniske soveforhold. Derfor er det helt essensielt at man velger den riktige sengen. Det er mange forskjellige senger som skal rengjøres på forskjellig måte. Visste du for eksempel at latex kan vaskes? Derfor kan det være lurt å velge en overmadrass i latex. En overmadrass fungerer både som beskyttelse og forlenger for sengen din. Det er blant annet fordi den ofte har et trekk som kan vaskes, og på den måten gjøre sengen mer hygienisk. Det finnes også overmadrasser i latex hvor selve kjernen også kan vaskes. Sengen blir utsatt for en del fukt om natten, som i sin tur leder til bakterievekst.

Kilder: http://www.inneklima.com/index.asp?browse=3&context=3&document=

https://www.fhi.no/ml/miljo/inneklima/fremhevede-artikler-inneklima-og-helse/godt-inneklima-brosjyre/

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *